Perancangan Filem Marvel dan DC Sehingga ke Tahun 2020

Perang filem antara Marvel dan DC sudah mula terasa. Walaupun Marvel sudah mula jauh lebih awal dengan kombinasi filem yang mencapai tahap ‘box office’, namun DC juga tak mahu ketinggalan. Perancangan filem superhero ini sudah pun dijalankan dan ianya melangkau sampai ke tahun 2020. Dasyat tu!

Boleh jadi filem DC bakal mengatasi kehebatan filem-filem Marvel, siapa tahu? Dan kebarangkalian kecil mungkin juga satu hari nanti boleh ada ‘crossover’ filem antara Superman dan Captain America. Sangat menarik dan sangat awesome.

Update yang terbaru (9 Feb 2015) pula telah mengesahkan karakter Spiderman pula telah dibenarkan oleh pihak Sony Entertainment untuk digunakan Marvel di dalam perancangan filem mereka. Ini menyebabkan berlaku perubahan besar kepada perancangan asal filem Marvel yang tidak menyenaraikan langsung karakter Spiderman dalam list mereka. Spiderman adalah salah satu watak besar dalam Marvel Comics dan mereka tak mahu watak ini ketinggalan dalam dunia filem Marvel.

Sedikt pasal sejarah kenapa Spiderman bukan hak milik mutlak Marvel. Pada 1985, Marvel telah menjual hak penerbitan filem Spiderman kepada sebuah penerbitan kecil iaitu Cannon Films. Cannon Films cuba menerbitkan semula filem ini tetapi akhirnya jatuh bankrap. Hak milik penerbitan watak Spiderman ini bertukar tangan kepada beberapa pihak sehingga masuk ke mahkamah berikutan hak milik ini. Akhirnya Marvel dapat semula hak milik pada 1999 dan menjualnya kepada Sony Entertainment pada harga 7 Juta USD. Sony memegang hak milik mutlak Spiderman sehingga ke hari ini.

Ok, boleh set tarikh dalam kalendar untuk semua filem di bawah.

marvel vs dc

Review filem – Planes: Fire and Rescue

Aku memang teruja setiap kali ada tayangan animasi terbaru di pawagam. Tidak ada satu pun filem animasi terbaru yang tidak ditonton. Filem animasi terakhir yang aku tonton di pawagam adalah How To Train Your Dragon 2. Menonton filem animasi di pawagam ni aku dah jadikan aktiviti bulanan. Sekurang-kurangnya dapat bawa famili bersama menonton filem ini.

planes fire and rescue

Aku memang kagum dengan filem animasi ini terutamanya animasi keluaran Disney dan Pixar. Setiap kali animasi baru dikeluarkan, semakin cantik kualiti animasi tersebut. Jalan cerita aku letak nombor 2, sebab keutamaan aku adalah hiburan. Kalau nak cerita yang munasabah dan layak diterima akal baik pergi tengok rancangan National Geographic.

Filem Planes: Fire and Rescue ni adalah filem sekuel kepada filem animasi Planes yang ditayangkan pada tahun lepas. Filem Planes ni menggunakan konsep dunia kenderaan yang sama seperti animasi Cars. Kalau mereka yang pernah menonton Planes, pasti kenal dengan watak-watak utama animasi ini. Dan kali ini diperkenalkan lagi beberapa karakter baru yang diharap menambah warna dalam dunia Planes ini. Kalau nak tau jalan cerita rasanya kalian boleh tengok kat filem review yang lain. Aku nak fokuskan cuma pada tahap hiburan yang boleh diberikan oleh animasi ini.

Snapshot dari dalama pawagam. Senget sebab duduk seat depan.
Snapshot dari dalam pawagam. Senget sebab duduk seat depan sangat.

Bagi kanak-kanak dalam lingkungan umur 5-12, filem ini digalakkan untuk ditonton. Bukan hanya kerana unsur-unsur kekanakan yang penuh dengan warna-warni, tetapi juga unsur kemanusiaan yang diterapkan sebagai teras filem animasi ini. Filem animasi ini juga ditujukan khas kepada para firefighters/bomba. Paparan kebakaran hutan, kemampuan kapal terbang beraksi di udara dan memadam kebakaran merupakan scene terbaik yang dipamerkan dalam filem animasi ini. Paparan CGI untuk beberapa scene memadam kebakaran dalam filem ni memang aku sangat kagum.

Cuma apabila diselitkan adegan yang mengaitkan watak-watak animasi ini dengan karakter rancangan retro di tv bersiri 70an iaitu ‘CHiPs’ aku tak pasti kanak-kanak zaman sekarang akan faham. Aku faham sebab aku retro. Kalau kalian pun tak kenal dengan ‘CHiPs’, elok Google cepat-cepat.

tv series tahun 70an. Aku pun tengok tapi aku dah lupa.
tv series tahun 70an. Aku pun tengok tapi aku dah lupa.

Pada asalnya filem ini disarankan akan terus ke DVD, tetapi akhirnya masuk juga ke pawagam. Memang diakui sekuel ini adalah jauh lebih baik daripada filem yang pertama. Durasi filem cuma 1 jam 23 minit. Sayangnya, aku masih tak rasa filem ni akan jadi buah mulut orang ramai.

Bukan senang kalau jadi ketua

Jadi orang bawahan bermakna mesti ada orang atasan. Biarpun orang atasan itu merupakan kawan baik kita sendiri, dia masih merupakan orang atasan. Dia masih lagi seorang boss.

Aku berpengalaman berkhidmat di dalam tentera. Dan percayalah kalau aku cakap untuk menjadi seorang pegawai tentera ini, bukan sesuatu yang semua orang boleh buat dengan betul. Walaupun aku menjadi pegawai kadet selama 2 tahun sebelum
ditauliahkan, tidak ada sillabus yang mengajar bagaimana untuk menjadi ketua yang baik. Semuanya bergantung kepada pengalaman sahaja. Tempoh 12 tahun belum pasti dapat mengajar bagaimana menjadi ketua dengan baik.

Sekarang ini aku dah tinggalkan alam tentera dan bekerja dalam sektor awam. Jawatan yang aku sandang sekarang ini meletakkan aku di tengah-tengah kitaran organisasi. Ini bermakna aku ada orang bawahan untuk diurus dan ada orang atasan untuk aku berkhidmat. Aku tak boleh guna konsep ketenteraan dalam suasana kerja sekarang ini.

Dalam tentera, arahan datang daripada pegawai atasan, dan orang bawahan akan melaksanakannya tanpa mempertikaikan apa jua alasan disebaliknya. Itu adalah disiplin di tahap tertinggi. Sebab itu lebih mudah menguruskan orang bawah bila menjadi ketua di dalam tentera. Aku tahu sebab aku pun terpaksa ikut arahan macam tu.

20140409-005323.jpgTapi sekarang lain caranya. Aku tak boleh nak bagi arahan seperti cara yang aku biasa buat dulu-dulu. Aku ingatkan pengalaman 12 tahun dulu sudah cukup untuk menyediakan aku untuk menjadi ketua, tapi sebenarnya aku masih kosong dalam menjadi ketua. Dulu, arahan biasanya berbunyi “i want it done, by hook or by crook”. Sekarang aku tak bolehlah cakap macam itu lagi. pendekatan yang rasional kena guna kalau nak capai objektif. nampaknya kehidupan dalam dunia awam ini jauh lebih susah daripada dunia tentera.

Ada yang boleh mengarah tapi tak boleh mengurus, ada yang yang boleh mengurus tapi tak pandai mengarah pula. Pendek kata tak semua orang mempunyai ciri-ciri ketua yang lengkap.

 

Perlukah diberi antibiotik untuk demam dan selsema?

Screenshot 2014-02-22 14.25.14

Q: Anak saya berumur 3 tahun dan dia agak kerap mengalami selsema dan batuk hampir setiap bulan. Apabila saya membawanya ke klinik, doktor memberi antibiotik. Soalan saya, adakah penggunaan antibiotik yang terlalu kerap iaitu setiap bulan menyebabkan antibodi anak saya lemah dan kerap mendapat jangkitan yang sama. Untuk pengetahuan doktor, saya akan pastikan anak saya mengambil antibiotik sehingga habis. Terima Kasih. (Syafeeza)

A:  Kebanyakan jangkitan batuk dan selsema di kalangan kanak-kanak adalah disebabkan jangkitan kuman virus, dan bukannya jangkitan kuman bakteria. Rawatan antibiotik hanya berkesan untuk jangkitan bakteria sahaja. Sekiranya demam selsema dan batuk itu tidak serius, antibiotik tidak akan merawatinya ataupun mengurangkan tempoh jangkitan tersebut.

Pengambilan antibiotik dengan tidak betul (tidak diperlukan, antibiotik yang salah, atau tidak mengikut sukatan, kekerapan atau tempoh rawatan) boleh memudaratkan keadaan. Salah satu kebimbangan doktor adalah kemunculan kuman bakteria yang rintang terhadap antibiotik (antibiotic resistant bacteria) atau superbug. Salah satu penyebab adalah penggunaan…

View original post 202 more words

Featured Image -- 732

Beyond Instagram: Photo Editing and Typography Apps

Aplikasi Untuk Mengedit Gambar Selain Instagram

The Daily Post

Last year, we shared some of our favorite photo apps and alternatives to Instagram. We’ve since discovered more photo apps, some free and some a few bucks each, as well as options focusing on specific effects (such as adding text and enhancing images with typography). Here are some options worth checking out.

View original post 402 more words

Font Free – Aplikasi iPad – Letak Tulisan Atas Gambar

Sudah banyak aplikasi di Google Play dan di Apple Store yang boleh buat kita meletakkan tulisan-tulisan atas imej dan gambar.

Biasanya bagi tujuan motivasi dan penyampaian mutiara kata-kata. Contohnya:ImageImageImage

Image

Image

Jadi kalian boleh mencipta hasil motivasi seperti di atas dengan menggunakan aplikasi Font Free – Text Overlay for Photos di Apple Store.

Image

Ini contoh yang saya buat:

20130715-185204.jpg