Bil Bulanan Astro Naik Lagi

'expensive only in Malaysia'

Macam biasalah, kalau dah mula harga minyak naik di pasaran dunia maka serba sedikit semua benda kat dunia ni pasti akan terkena tempiasnya. Tempias dari segi hargalah kebiasaannya. Dari segi pengangkutan, makanan mahupun perkhidmatan pasti merasa kesakitan perubahan harga minyak di dunia ini. Tak Percaya?.

Contohnya, bermula 11 Julai ni mana-mana pelanggan astro akan mendapat kenaikan bil bulananya daripada Rm 1 hingga mungkin RM 15. Sebab yang diberi adalah berikutan kenaikan harga kos kepada kebanyakan ‘content’ ataupun pengisian dalam rancangannya. Ini juga termasuk dengan bayaran penyiaran berbayar yang disiarkan seperti rancangan sukan luar negara dan juga siaran langsung.

semua siaran percuma bolah dapat ni!

Sesiapa yang ada langgan HBO, Sports, mungkin terkena kenaikan ini rasanya. Tapi aku tak kisah sebab aku puas hati dengan prestasi Astro sebab aku dah langgan Astro Beyond. Aku puas hati! sebab aku ada TV LED. Kalau layan siaran yang ‘high definition’ memang lagi puas hati menontonnya.

Tapi, bagi yang rasa Astro ni mahal, ada jalan penyelesaiannya. Anda hanya perlu cabut piring Astro dan jualnya secara timbang kati. Gunakan duit yang diperolehi dan beli ‘aerial’ tv yang biasa. Kemudiannya pasang di tv dan anda dapat tonton banyak siaran tv percuma terutamanya siaran Al-Hijrah. Jimat bukan?

Tapi bagi pelanggan Pakej Famili yang berharga RM 37.95 tidak mengalami sebarang perubahan harga kerana kebanyakan rancangan di dalamnya tidak terlibat dalam kenaikan harga kos yang ditanggung pihak Astro.

Kalau nak tengok pengiraan pakej Astro boleh singgah di SINI.

12 thoughts on “Bil Bulanan Astro Naik Lagi

      1. Sebenarnya kan, apa yg merek buat ni seperti sambil menyelam minum air gak la. Sebab mereka pun tanggung kos yg sangat2 tinggi dalam menyediakan servis tu. Dan mereka berhak utk kenakan cas atas perkhidmatan ni. Aku percaya mereka jauh lebih arif pasal hak pengguna, cuma mereka tak mampu la nak puaskan hati semua pengguna Astro ni. Tipikal manusia: servis mahu baik tapi harga nak murah.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s