Kemaskan Ikon Desktop Korang

Entri kali ni adalah berkaitan perisian percuma (freeware software).

Aku memang amat gemar kalau ada perisian yang percuma untuk laptop aku ni. Apatah lagi kalau ianya sesuatu yang berkaitan imej editing, atau video editing, ataupun ianya sesuatu yang boleh buat laptop aku nampak cool.🙂

Okey, skrin laptop aku buat masa sekarang ni memang banyak ikon-ikon dan shortcut yang bukan-bukan. Semuanya sebagai jalan pintas utk aku akses kebanyakan program yang sebenarnya jarang-jarang aku guna. Aku jarang guna sebabnya this laptop is mainly for surfing and not for gaming (except for Angry Bird) Jadinya, skrin aku jadi semak, serabut dan memeningkan kepala. Apa yang aku buat? aku pun hiddenkan semua ikon kat skrin. Selesaikah masalah? Tak juga, sebab kalau aku nak akses ikon tersebut aku still kena un-hiddenkan semua ikon tu.

So, aku gunakan Stardock Fences. Aku suka perisian ni sebab aku rasa skrin laptop aku lebih tersusun ikonnya, cantik pulak tu.

Kalau guna Stardock Fence ni, kita boleh kumpulkan ikon-ikon ke dalam satu ‘container’ dan kita boleh ‘rename container’ tersebut mengikut sedap hati kita aja. Kita juga boleh buat banyak-banyak ‘container’ dan susun secantiknya kat skrin komputer. Contohnya:

Perisian ini adalah amat senang digunakan malah yang paling best ianya percuma. Ianya berfungsi bagi semua jenis Windows XP, Vista dan juga Windows 7. Bagi yang mempunyai desktop yang semak dengan ikon bolehlah cuba. Cuma double KLIK skrin korang dan semua ikon akan hilang! jika di double KLIK semula, semua ikon akan muncul semula. Terbaek kan! Macam skrin aku kat bawah ni (klik untuk besarkan imej).

Cubalah!

16 thoughts on “Kemaskan Ikon Desktop Korang

    1. memang betul tu bro, desktop yang semak biasanya lebih COOL daripada desktop yg kemas tersusun. Aku percaya sbb hanya owner komputer tu saja yg tau kat mana letaknya ikon tertentu tu. Aku rasa macam nerd plak! hehehe

    1. oh, file installer cuma 9MB sahaja, dan lepas install saya tak rasa apa-apa yang berbeza pun pada speed laptop ini. Boleh kata program ni tak usik langsung lah lappy punya RAM tu.🙂
      Terbaekk!

  1. Sangat kemas..

    bEe pun seorg yg tak suka serabut.. Kalau kat desktop lappy & komputer office, bEe punyalah yg plg clean & clear. Hehehe

    1. kalau lappy saya mmg desktop kosong, sebab dah dihiddenkan. Tapi bila dah un-hidden kan balik, semua ikon dah tersusun dalam container tu. Nmpk la kemas!

      Komputer ofis, ikonnya memenuhi ruang desktop. Hahahaha..

  2. besar tak ek application ni? sebab size lappy pun tak banyak mana.. takut lagi beratkan lappy jer..

    lagi satu tak suka letak byk benda kt desktop.. cm serabut.. so de sejalur setengah je ikon kat desktop tu..nnti nak suggest kat member la, sbb dekstop die penuh. hehe.. thanks..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s