Kenapa Nokia?

Telefon pintar kedua saya adalah Nokia Asha 501.

Salah satu sebab utama kenapa saya pilih Nokia Asha 501 ada dalam gambar di bawah.

Image

Saya suka dengan warnanya yang sangat vibrant dan striking. 

Image

Dan yang paling penting adalah harganya yang sangat rendah iaitu RM299 sahaja.

KEKURANGAN:

  1. Saiz skrin cuma 3 inci.
  2. OS adalah Nokia Asha software platform 1.0 dan bukannya Android ataupun Windows Phone.
  3. Aplikasi dalam ovi store masih kurang.

KELEBIHAN:

  1. Murah
  2. Cantik dan comel
  3. Dual Sim kad.
  4. Saiznya yang kecil.

Warna housing apa yang anda suka?

Ikuti saya di Twitter : mrFaizul

Cetak Photobook Guna UPrint

Bagi mereka yang suka mengambil gambar-gambar tak kiralah menggunakan kamera mahupun telefon bimbit biasanya kesemua gambar tersebut akan dicuci di kedai gambar. Setiap gambar ini kemudiannya dicetak secara berkeping-keping dan dimuat di dalam album gambar.

Tetapi pernahkah kita mencetak kesemua gambar tersebut dan diterbitkan di dalam sebuah buku foto? Saya pernah menggunakan perkhidmatan mencetak gambar menjadi buku menggunakan perisian UPrint.

Apa Itu UPrint?

UPrint ini adalah produk Ultimate Print Sdn. Bhd dan merupakan syarikat yang bekerjasama dengan syarikat ternama iaitu Karangkraf.

Menggunakan perisian ini kita boleh menerbitkan buku bergambar mengikut citarasa masing-masing. Ia boleh digunakan bagi tujuan perkahwinan, sambutan ulangtahun, percutian, perayaan, hari graduasi dan macam-macam lagi. Ia boleh dijadikan sebagai buku kenangan yang lebih mudah disimpan dan lebih mudah untuk dikategorikan berbanding dengan konsep album gambar yang konvensional.

Image

Bagaimana Menggunakannya? Untuk menggunakannya kita perlu memuat turun perisiannya terlebih dahulu. Perisian tersebut boleh dimuat turun di laman web UPrint ini. Selepas memuat turun dan menjalankan perisian ini, kita diberi pilihan untuk memilih jenis-jenis buku foto yang dikehendaki seperti dibawah.

uprint

Langkah seterusnya, anda boleh pilih gambar-gambar yang hendak dimasukkan ke dalam buku ini dan susun mengikut citarasa masing-masing. Terdapat beberapa tema latar belakang dan juga bingkai untuk setiap gambar yang boleh dipilih untuk dicuba.

Ini adalah contoh yang pernah saya buat.

uprint 3

Cara Bayaran dibuat

Selepas berpuas hati, bolehlah ditekan butang tempahan dan bayaran boleh dibuat menggunakan mana-mana cara dibawah:

banks-payments

Buku foto ini akan dihantar kepada kita dengan menggunakan perkhidmatan Pos Laju dan dijangka sampai dalam masa 2-3 hari sahaja.

Saya sangat berpuas hati dengan UPrint ini, dan sehingga kini saya sudah pun memiliki 3 jenis buku foto pelbagai saiz dan warna. Mungkin saya akan tambah sebuah lagi buku foto ini bertemakan hari raya aildilfitri yang akan datang.

Selamat mencuba.

Update Blog guna IPad mini

Akhirnya aku kembali untuk update blog selepas kali terakhir membuat entri pada bulan Januari yang lepas. Aku hampir-hampir terlupa berkaitan blog ini.

Tetapi kali ini agak istimewa kerana entri ini dibuat bukan lagi menggunakan laptop kesayangan aku itu, tetapi dengan menggunakan iPad mini. Nampaknya aku semakin senang dengan kemudahan membuat entri secara ‘mobile’ ini.

Aku tarik semula apa yang aku tulis pada April 2012 berkaitan tiada keperluan menggunakan tablet ini. Dulu mungkin aku jahil sedikit.

Secara jujurnya, iPad mini ini aku gunakan untuk update blog aku yang lain tetapi selepas menjumpai aplikasi WordPress di Apple store ini aku semakin teruja untuk kembali membuat entri dengan lebih kerap.

Untuk pengetahuan juga, buat masa ini aku menguruskan 5 blog secara bersendiri. Memang tak terjaga langsung dibuatnya.

Harap-harap selepas ini boleh dapat mood blogging semula.

20130611-220736.jpg

Salam.

Misi 2013

Akhirnya, Januari tiba lagi. Selepas setahun berlalu kini ia mucul semula. Cepat sungguh masa berjalan, atau adakah masa itu berlari, ataupun masa itu terbang? Kenapa cepat sangat?

Image
pix pinjam 123rf.com

Tahun baru biasanya hadir dengan azam yang baru. Belum pun selesai memikirkan pazal azam 2012, kini muncul semula tahun yang baru.

Tapi, perlukah semua azam ini? Ramai sangat yang skeptikal dengan topik azam baru ini. So?

Biarkan sahaja!

Lebih baik fokus untuk capai azam yang lepas (kalau masih belum tercapai) dan masukkan ia dalam azam tahun baru ini. Mungkin tahun ini ianya dapat dicapai.

Tahun ini, azam baru masih tak jauh beza. Nak mencapai apa-apa yang patut, tapi kena ada USAHA dan KESUNGGUHAN.

Tiada jalan pantas untuk kejayaan.

Saya tahu.

Picasa 3.9

Penggemar Picasa mesti sudah tahu berkaitan dengan penambah-baikan terbaru iaitu daripada Picasa 3.8 kepada Picasa 3.9. Dengan Picasa 3.9 ini kita boleh:

  • Berkongsi dengan pengguna dalam Google+ ‘circles’ — jika kita memiliki akaun Google+ ini, kita boleh menggunakan Picasa 3.9 ini untuk berkongsi terus ke ‘circles‘ yang ada dalam G+ itu. Gambar yang kita kongsi itu akan keluar dalam G+’stream’ mereka.

  • Boleh tag nama dalam Picasa terus ke Google+.

Picasa 3.9 setakat ini tidak mengecewakan saya. Ianya sebuah program pengurusan imej digital dan pemapar imej digitan yang sangat bagus. Boleh cuba selepas ini. Untuk download sila Google sendiri 🙂

Saya belum perlukan tablet

Sekarang ini dimana sahaja kita berada kita boleh nampak tablet di merata alam. Hatta budak-budak kecil pun sudah mula mengususng tablet ni kesana-sini. Kalau dahulu-kala orang dewasa cuma membawa telefon bimbit dan laptop sahaja, tetapi sekarang ni tablet telah menjadi trend.

Pembuka trend tablet ini adalah iPad daripada Apple dan kini di Malaysia sudah banyak jenama tablet yang wujud seperti Samsung, Asus, HTC dan juga Motorola. Sungguhpun begitu, iPad masih lagi menjadi idol pada penggemar tablet. Harganya juga masih dalam lingkungan RM1K – RM2K, dan masih merupakan harga mampu bagi sesebuah tablet. Continue reading “Saya belum perlukan tablet”